Vezetőképzés

vk_ikonok-18A cserkészet kezdeteitől jelen vannak az idősebb korú vezetők. A nagy titok abban rejlik, hogy a gyerekek gyerekek lehetnek, és a gyerekek kortárscsoportjának nevelő és szocializáló hatásait megfelelő irányba terelik az idősebb, felkészített, és ugyanezt az életformát élő cserkészek.

Csak felelősséggel lehet emberpalántákhoz nyúlni. Ez a felelősség nem csak elkötelezettséget, hanem tudást is magában hordoz. A magyar cserkészet kezdeitől fogva a vezetőképzés a tudást, az önismeretet, a szolgálatot és a példaadást állította a cserkészvezetői eszménykép középpontjába. Ennek az eszményképnek a megvalósulását láthatjuk, minden szinten az adott korosztálynak megfelelően, a vezetőképzésben.

Kerületünk vezetőképzése az alapító, Lord Baden-Powell of Gilwell elképzelése szerinti, ú.n. Gilwell-rendszerű képzések. A Gilwell-rendszer három lépcsőből áll:

  • Előfeladatok, szintfelmérés, számonkérés,vk_ikonok-17
  • Legalább egyhetes tábor
  • Utófeladatok, ahol a táborban tanultakról adnak számot a valós életben megmutatva, hogy képesek ellátni feladataikat

A Bugaci Őrsvezetőképzés 1998 óta működik és támogatja a Magyar Cserkészszövetség munkáját az őrsvezetők képzése által. A képzés menetéről az Aktuális képzés menü alatt tájékozódhatsz.